X
Voiko dieettiruoka olla ”kotiruokaa”


Dieettiruuasta saatetaan ajatella, että sen täytyy aina olla jotain normaalista kotiruuasta poikkeavaa spesiaaliruokaa. Syödään purkista viherjauhetta ja imeskellään raakaa parsakaalia, kun muu perhe syö ”normaalia” ruokaa. Painonpudotuksessa se on kuitenkin kaloritasapaino, joka ratkaisee. Periaatteessa siis ei ole väliä, mitä syö, kunhan on kalorivajeessa. Toki kehonkoostumuksen, suorituskyvyn ja vireyden kannalta on merkitystä, mitä makroravinteita (energiaravintoaineita) ja mikroravinteita (suojaravinteita) suustaan sisään upottaa.


Dieettiruoka voi olla sitä samaa tuttua jauhelihakastiketta ja perunoita, makaronilaatikkoa jne, mitä muukin perhe syö. Oleellisempaa on se, miten ja millaisista raaka-aineista ruuan valmistaa. Tutuista ruuista saa kevyempiä esimerkiksi vaihtamalla kerman kevytkermaan tai jättämällä kokonaan pois. Juustoissa voi valita kevyempää versiota, samoin lihoissa. Pastassa voi valita täysjyvää, laatikoihin voi lisätä normaalia enemmän kasviksia.

Vanhaa kunnon lautasmallia kannattaa käyttää apuna. Siinä puolet lautasesta täytetään värikkäästi kasviksillla, ¼ proteiinin lähteellä, kuten kanalla, kalalla, tofulla jne ja ¼ hiilihydraattilisukkeella, kuten perunalla, riisillä, pastalla jne. Omasta tavoitteesta riippuen hiilihydraatin osuutta voi esimerkiksi hiukan vähentää ja korostaa enemmän kasvisten osuutta. Annoskokoon on helppo vaikuttaa sillä, että valitsee itselleen pienemmän lautasen. Perheen nuorelle kasvavalle pojalle sitten isompi lautanen ja enemmän pastaa. Ei se sen kummempaa ole. Paremmilla raaka-ainevalinnoilla tuet koko perheen terveyttä!


Apua ruokavaliosi muokkaamiseen ja onnistumiseen saat All Inclusive -valmennuksesta!


Sinua voisi kiinnostaa myös:

Nälkä on ystävä

Arjen sovittaminen harrastuksiin

Miten onnistua kotitreenillä?Loading...