X
Vegaanidieetin haasteet

Lue lisää vegaanisen dieetin haasteista artikkelista!


Vegaaninen ruokavalio on ottanut tuulta alleen lähivuosina. Vegaaninen ruokavalio on jo sellaisenaan hyvä tapa lähteä ajamaan terveellisiä ruokailutottumuksiaan eteenpäin ja paino saattaakin pudota jo pelkästään ruokavalion vaihdon myötä, jos sen osaa koostaa oikein.

Keho tarvitsee tiettyjä ravintoaineita toimiakseen kunnolla ja ruoka on tärkein lähde tätä tehtävää täyttämään. On erittäin tärkeää tietää mitä tekee ja monia kompastuskiviä tuleekin eteen, jos ei kunnolla tiedä miten edetä. Siksi onkin usein järkevintä kääntyä ammattilaisen puoleen vegaaniruokavalioon siirryttäessä.

Lähtökohtaisesti vegaaninen ruokavalio on vähäkalorinen, mutta nykyään kaupan hyllyt notkuvat monenmoisista vegaanisista tuotteista, jotka ovat tietenkin kiva lisä vaihtoehtoihin, mutta eivät korvaa tuoreita raaka-aineita ja sisältävät monesti piilokaloreita. Jos vatsan täyttää vain näillä kaupasta saatavilla valmistuotteilla, tulee varmasti huomaamaan, ettei keho toimi eikä voi hyvin.

Ruokavalion kokonaisvaltainen suunnitteleminen onkin tärkeää: miten saada ravinnosta kaikki tarvittavat ravintoaineet, jotta keho toimii niin kuin sen pitää. Tällöin jaksaa arjessa, jaksaa treenata ja myös kehitystä tulee.

Vegaanisen dieetin suurin haaste piileekin siinä, miten löydetään terveelliset tuotteet ja kuinka paljon milläkin aterialla olisi hyvä syödä kutakin ruoka-ainetta. Useat vegaaniset ruoka-aineet sisältävät hiilihydraattia, joten tämä tulee huomioida ruokavalion suunnittelussa. Keho käyttää hiilihydraattia energiaksi, mutta ylimääräinen hiilihydraatti varastoituu kehoon. Hiilihydraatin lisäksi keho tarvitsee myös oikean määrän hyviä rasvoja ja proteiinia toimiakseen. Kasvikunnan tuotteista löytyy paljon hyviä rasvanlähteitä. Näistä mainittakoon muun muassa pähkinät ja siemenet. Proteiini on näistä kaikista keskustelluin kokonaisuus ja monet ovatkin huolissaan siitä, saako vegaanit tarpeeksi proteiinia. Omasta mielestäni vegaaniruokavalio ei ole minkäänlainen este riittävän proteiinin saamiseksi. Proteiinia saa kasvikunnan tuotteista tarvittavasti. Proteiinin suhteen ainoa haaste on se, miten saamme kaikki välttämättömät aminohapot ravinnosta. Keho tarvitsee tiettyjä aminohappoja ravinnosta ja tämä tulee myös huomioida ruokavalion suunnittelussa. 

Amonihappokoostumus täyttyy, jos nautimme ravintoa näistä kolmesta lähteestä päivän aikana:
1. Palkokasvit
2. Täysjyväviljat
3. Pähkinät ja siemenet

Jos siis saamme ravintoa näistä kolmesta lähteestä päivittäin, saa keho tarvitsemansa välttämättömät aminohapot. Näitä kaikkia ruoka-aineita ei tarvitse saada samalla aterialla, vaan riittää, että niitä kaikkia saa päivän aikana. Kaiken kaikkiaan saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta osaavan ammattilaisen avulla ruokavalion suunnittelussa pääsee hyvin liikkeelle. Mielestäni tärkein ohjenuora on se, että ruokavalio pidetään mahdollisimman monipuolisena. Monipuolisuuden lisäksi painotan puhtaiden raaka-aineiden merkitystä. Näillä pääsee jo pitkälle.Loading...