Tietoinen syöminen


Ruoka ja tunteet liittyvät vahvasti yhteen. Ruokaan liittyy monenmoisia tunteita ilosta ja nautinnosta häpeään ja itseinhoon. Ruokasuhteemme on aikojen saatossa mutkistunut ja olemme vieraantuneet kehoaistiemme kuuntelusta. Kaiken nykyajan kiireen, mainonnan ja ruuan tuputtamisen keskellä ihmisten todellakin pitää oikein opetella erikseen kehon kuuntelua. Kehon signaalien kuuntelu vaatii pysähtymistä, rauhoittumista, tietoisuutta. Tulisi erottaa ulkopuolelta syötetyt mielihalut omista kehon signaaleista. Puhutaankin seitsemästä eri nälän lajista, joissa on erikseen silmän, suun, nenän, sydämen, vatsan, mielen nälkä ja varsinainen fysiologinen nälkä. Erilaiset tunne-elämän stressitekijät, kuten kiire, ahdistus jne, paistopisteiden tuoksut, visuaaliset mainokset ym. asiat saavat meidät syömään, vaikkemme kokisi fysiologista nälkää. Ne myös saattavat viedä meitä pois terveelliseltä polulta. Arjen hektisyys vie huomiomme pois ruokailuhetkestä, jolloin emme edes muista tai ehdi nauttia ruuasta.


Tietoisen syömisen avulla pysähdytään ruokahetken äärelle. Sen tarkoitus on opetella nauttimaan syömisestä kaikin aistein ja tulemaan tietoiseksi syömiseen liittyvistä ajatuksistasi ja tunteistasi. Tietoinen syöminen helpottaa suhdetta ruokaan ja lisää syömisen iloa.


Tietoisessa syömisessä keskitytään ruoan makuun, hajuun, ulkonäköön ja rakenteeseen yksi suupala kerrallaan. Ensin ruokaa tutkaillaan (mahdollisesti kosketellaan) ja kuvaillaan näköaistin (ja tuntoaistin) avulla. Sitten haistellaan pohtien, mitä ajatuksia, mielikuvia tuoksu tuo mieleen. Seuraavaksi otetaan pieni pala ruokaa suuhun ja pyöritellaan pitkin suuta. Tässä vaiheessa tunnustellaan, miten rakenne ja maku muuttuu ruokaa pureskeltaessa ja suussa pyöriteltäessä. Ruoka pureskellaan kunnolla ennen nielaisemista. Maku-, näkö- ja hajuaistin lisäksi kuulostellaan ruokaan liittyviä tunteita ja ajatuksia.


Tietoinen syöminen auttaa hahmottamaan, millaista ruokaa haluaa syödä ja kuinka paljon. Sen avulla opetellaan syömään nälän ja kylläisyyden tuntemusten mukaan. Tietoinen syöminen auttaa näin myös painonhallinnassa. Tärkeää on hidastaa syömistahtia ja keskittyä itse syömiseen ilman häiriötekijöitä. Näin huomaa paremmin, koska tulee kylläiseksi. Harjoitus toimii myös hyvin herkkuhetkiin, jolloin voi huomata, että vähempikin riittää tyydyttämään herkkutarpeen.


Apua ruokavaliosi muokkaamiseen ja onnistumiseen saat All Inclusive -valmennuksesta!


Sinua voisi kiinnostaa myös:

Nälkä on ystävä

Arjen sovittaminen harrastuksiin

Miten onnistua kotitreenillä?Loading...