X
Tarvitaanko aerobista liikuntaa painonpudotukseen? *


Pitkään jatkunut epäsäännöllinen syöminen, mahdollinen herkuttelu ja liian isojen energiamäärien nauttiminen johtavat usein ei-toivottuun painonnousuun.  

Monesti painonnousu saadaan hallintaan ja paino jopa laskuun, kun herkuttelua rajoitetaan. Painoa saadaan laskettua itseasiassa hyvinkin helposti, kun vain siistitään ja säännöllistetään ruokavaliota. Mikäli olemme pitkään syöneet reilusti yli oman energiatarpeemme ja olemme aiheuttaneet sillä lihomista, emme välttämättä alkuun tarvitse lainkaan lisää liikuntaa polttaaksemme ylimääräisiä rasvavarastoja. Rasva palaa pelkällä ravinnon kohdalleen laittamisella sekä laaditun ruokavalion noudattamisella. Painonpudotuksen tärkein pointti on se, että olemme energiavajeessa eli miinuskaloreilla. Energiavajetta voidaan lisätä vähentämällä ruokaa tai lisäämällä kulutusta, eli liikuntaa.

Aerobisen liikunnan mukaanotto tietyssä vaiheessa on positiivinen asia, koska sillä voidaan lisätä kulutusta ilman että ravinnon saantimäärää tarvitsee alentaa. Mikäli ravinnon määrä viedään kovin alas ja pidetään siellä liian pitkiä aikoja, niin saadaan aineenvaihduntaa hyvin todennäköisesti hidastumaan normaalia enemmän, jolloin rasvan palaminen heikkenee. Tämän takia joskus kannattaa ottaa lisäkulutusta liikunnasta, jos painonpudotus viedään niin pitkälle ettei pelkkä ruokavalion siistiminen riitä.

Usein käy niin, että ruokaremontin jälkeen paino tippuu jonkin aikaa hyvin, mutta ehkä jumittuukin sitten tiettyyn pisteeseen. Järkevänkin dieetin myötä aineenvaihdunta hieman hidastuu väkisinkin, kun keho yrittää vastata vähentyneeseen energiansaantiin. Siinä vaiheessa useimmiten on hyvä vaihtoehto ottaa käyttöönsä tarkka ruokavalio, jonka on laatinut henkilö, joka on perehtynyt hyvin valmentamiseen ja ravitsemukseen. Ruokavaliota voi säätää itsekin, mutta oma painon ja peilikuvan tarkkailu on haastavaa ja lähes kaikilla on jonkin verran vääristynyt kuva itsestään. Lisäksi ihminen sortuu helposti ylilyönteihin yrittäessään hoitaa dieettinsä yksin, jolloin tuloksena voi olla liian alhainen energiansaanti tai vastaavasti liian korkea energiansaanti. Tämä epäjohdonmukaisuus lisää haastetta painonhallintaan.


Artikkelin on kirjoittanut Dieetti.fi-valmentaja Teemu Niemi

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Miten saadaan vatsapalat näkyviin?

Mitä kiinteytyminen tarkoittaa?

Saako hiilareita syödä enää klo 18 jälkeen?
Loading...