X




Saako hiilareita syödä enää klo 18 jälkeen?

Olet ehkä törmännyt väitteeseen, että enää klo 18 jälkeen ei saisi syödä hiilihydraattipitoista ruokaa? Rankimmillaan väite on mennyt niin, että ei saisi syödä ollenkaan klo 18 jälkeen.






Olet ehkä törmännyt väitteeseen, että enää klo 18 jälkeen ei saisi syödä hiilihydraattipitoista ruokaa? Rankimmillaan väite on mennyt niin, että ei saisi syödä ollenkaan klo 18 jälkeen.

Nämä väitteet ovat koskeneet erityisesti laihduttavia henkilöitä. Väitettä perustellaan sillä, että illalla ei enää kuluteta niin paljon energiaan kuin päivällä. Hiilihydraatit toimivat kehossa ensisijaisena energianlähteenä ja siksi juuri niitä pyritään välttämään. Uskotaan siis, että syöty ruoka tai varsinkin hiilihydraatit kertyvät silloin varastorasvaksi.

Todellisuudessa kokonaisuus ratkaisee. Jos olet päivän mittaan syönyt jo yli kulutuksesi, niin toki lihot pidemmän päälle, vaikket söisi ollenkaan illalla. Jos taas olet syönyt niukasti päivän mittaan, niin mikset voisi syödä illalla, jos kuitenkin pysyt tavoitteessasi. Tässä toki piilee riski, että olet kerryttänyt liikaa nälkävelkaa ja iltasyöminen riistäytyy käsistäsi. Huomioitavaa on kyllä, että rajatussa aikaikkunassa syöminen toimii joillekin hyvänä välineenä kokonaisenergiansaannin vähentämiseksi.

Todellisuudessa kokonaisuus ratkaisee. Jos olet päivän mittaan syönyt jo yli kulutuksesi, niin toki lihot pidemmän päälle, vaikket söisi ollenkaan illalla. Jos taas olet syönyt niukasti päivän mittaan, niin mikset voisi syödä illalla, jos kuitenkin pysyt tavoitteessasi.

Entäpä tilanne, jossa treenaat illalla. Jättäisitkö siinä kohtaa kehoa palauttavan aterian ja erityisesti hiilihydraatit syömättä? Varsinkin miinukaloreilla ollessa on tärkeä ajoittaa hiilihydraatit (jos siis niitä ruokavaliossa on) treenin jälkeiselle ajalle, jotta ne hyödynnettäisiin parhaiten palautumiseen yhdessä proteiinien kanssa. Näin ollaan taas nopeammin valmiita uuteen treeniin.

Joillekin hiilihydraattipitoinen iltaruoka saattaa auttaa saamaan unta paremmin lisätessään serotoniinin tuotantoa. Uni on ensisijaisen tärkeää rasvanpolton kannalta! Hyvät yöunet vaikuttavat mm. positiivisesti leptiinin, eli kylläisyyshormonin toimintaan, fyysiseen ja henkiseen palautumiseen sekä alentavasti stressihormonien tuotantoon.

Yhteenvetona: Ajoita ruokailut päivärytmisi mukaan. Mieti, mikä sinulle sopii ja mikä tukee tavoitteitasi.







Loading...