X
Ruokavalion monipuolistaminen kasvisvaihtoehdolla


Miten ruokavaliotaan voi monipuolistaa erilaisilla kasvisvaihtoehdoilla?

Kasvisvaihtoehdolla tarkoitamme tässä tapauksessa vaihtoehtoa proteiininlähteelle. Proteiinia miellämme saavamme pääasiassa esim. lihasta, kalasta ja kanasta, mutta itseasiassa sitä saa myös monesta kasvisvaihtoehdosta. Kasvikunnassa pääasialliset proteiinilähteet ovat palkokasvit, täysjyväviljat, pähkinät ja siemenet. Näitä yhdistelemällä voi saada hyvinkin kattavasti proteiinia!

Runsaasti proteiinia sisältävät palkokasvit ovat aivan loistava kasvisruuan proteiininlähde ja niistä valmistetaankin nykypäivänä paljon erilaisia vaihtoehtoja lihatuotteille. Kaupoista siis löytyy paljon vaihtoehtoja, joita on helppo lähteä kokeilemaan. Tässä kannattaa kuitenkin huomioida yksittäisten tuotteiden ravintoarvot, koska monessa tuotteessa saattaa olla proteiinin lisäksi paljon myös rasvaa sekä hiilihydraatteja.

 

Ruokavalion monipuolistaminen kannattaa monestakin syystä: löydät uusia makuja, opit kokkaamisesta, ruokavalio ei käy yksitoikkoiseksi ja saatat jopa löytää uusia lempiruokia. Uuden kokeileminen saattaa olla jännittävää, mutta rohkeasti kokeilemalla löytää uusia herkkuruokia ja sitä kautta ruokavalio pysyy monipuolisena. Näin on myös helpompi keksiä mielekkäitä ruokia, koska vaihtoehtoja on enemmän. Yksi helppo tapa lähteä kokeilemaan on tehdä omasta lempiruoasta kasvisversio, esim. tortillaan on helppo vaihtaa jauhelihan sijaan vaikka papukastike. Ruoanlaitto ei ole sen kummempaa kasvisperäisillä tuotteilla kuin eläinperäisillä tuotteillakaan.

 

Kasvisruokavalio tukee myös vaativammankin urheilijan ravinnontarvetta. Oikealla tavalla koostettuna kavisruokavaliosta saa kaikki tarvittavat ravintoaineet ihan samaan tapaan kuin oikealla tavalla koostetusta sekaruokavaliostakin. Kasvisruoka ei ole siis pelkkää salaatin puputusta, vaan siitä saa myös maukkaita ruokia vaativaankin arkeen. On kuitenkin tiettyjä asioita, jotka tulee ottaa huomioon ja optimaalisen ruokavalion saavuttamiseksi kannattaakin kääntyä ammattilaisen puoleen.

 

Kasvisruokavalio kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, mutta monet haluavat syödä kasvisruuan lisäksi myös lihaa tai muita eläinperäisiä tuotteita. Siksi nykyään onkin suosittua säilyttää liha ruokavaliossa, mutta syödä aterioita, päiviä tai viikkoja kasvisruokaa. Tämä keventää lihateollisuuden taakkaa ja saatat samalla saada terveyshyötyjä uudesta linjasta. Tätä menetelmää voi toteuttaa itselleen sopivalla tavalla, joten rohkeasti vain kokeilemaan.


Kiinnostaako kasvisruokavalio? All Inclusive -valmennuksessa saat myös sellaisen!


Sinua voisi kiinnostaa myös:

Vegaanidieetin hyödyt

Vegaanidieetin haasteet

Vegaaniruokavalio ja treenaaminenLoading...