X




Onko dieettiruoka aina rahkaa, kanaa, parsakaalia, riisiä ja puuroa?






Dieettaava ja kuntosalilla käyvä ihminen syö lähinnä riisiä, kanaa, parsakaalia, rahkaa ja puuroa. Melko tuttu stereotypia, eikö vain?


Kuinka moni dieetti onkaan tyssännyt siihen siihen, että on luultu tuloksia tulevan vain tiettyjen ruoka-aineiden varaan rakennetulla dieetillä? Kun tässä kohtaa muistetaan puuroa kohtaan kehittynyt trauma lapsuudesta, rahkan liisteriltä tuntuva rakenne ja mielikuva parsakaalin puisevuudesta, niin ei ihmekään jos dieetille lähteminen ei innosta.

 

Ihmisillä on tapana ajatella asiat mustavalkoisesti ja yleistäen, mikä onkin kyseisen dieettiajatuksen taustalla. Riisi, kana, parsakaali, rahka ja puuro ovat toki hyviä, terveellisiä ja dieetille sopivia ruoka-aineita; riisi ja puuro toimivat laadukkaina vähärasvaisina hiilihydraattien lähteinä, kana ja rasvaton maitorahka laadukkaina vähärasvaisina proteiinin lähteinä ja parsakaali ravinnerikkaana kasvikunnan tuotteena (parsakaali muuten sisältää myös yllättävän paljon proteiinia!). Mutta maailmassa on vaikka kuinka paljon muitakin terveellisiä ”dieettiystävällisiä” ruoka-aineita. Et siis enää voi käyttää puurokammoasi tai parsakaalialleriaasi tekosyynä, voit laihtua nimittäin myös ilman yhtäkään tiettyä ruoka-ainetta. Tärkeintä on, että syö laadukkaita proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen lähteitä sopivissa määrin. Loppupeleissä painonpudotusdieetin onnistumisen määrittää kaloritasapaino, jonka tulisi olla miinusmerkkinen. Eli sinun tulee kuluttaa enemmän kuin syöt. Laihtumista eivät siis määritä tietyt ruoka-aineet.

 

Ruoka-aineita pystyy helposti vaihtelemaan, kun ymmärtää energiaravintoaineiden, eli rasvojen, hiilihydraattien sekä proteiinien perusteet ja sen, mitkä ruoka-aineet ovat hiilihydraattien, mitkä proteiinien ja mitkä rasvan lähteitä. Lisäksi useimmat ruoka-aineet ovat samanaikaisesti useamman eri energiaravintoaineen lähteitä, mikä on myös hyvä ottaa huomioon.


Mitkä sitten ovat hyviä lähteitä?

Perinteisessä dieettiajattelussa riisi ja puuro ovat nimenomaan hiilihydraatin lähteitä. Niiden tilalle voi kuitenkin ottaa muita laadukkaita hiilihydraattien lähteitä, kuten bataattia, pastaa, perunaa, kuskusia, kvinoaa, leipää, hedelmiä jne. 


Kanan ja rahkan toimivat proteiinin lähteinä. Kokeile rohkeasti tilalla muita proteiiinien lähteitä, kuten vaikka erilaisia kaloja, punaista lihaa, Nyhtökauraa, tofua, raejuustoa, jogurttia, kananmunia jne. 


Parsakaalin tilalla tai lisäksi suosi värikkäästi muitakin kasviksia! Niitä riittää vaikka kuinka paljon! Kasvisten kohdalla kannattaakin lähteä tutkimusmatkalle ruokakauppaan ja opetella ostaamaan muutakin kuin ”perus” kurkkua, tomaattia ja jäävuorisalaattia. Koska viimeksi söit esimerkiksi ituja, hapankaalia tai vaikka pinaattia? 


Hiilihydraattien ja proteiinien lisäksi kannattaa muistaa kohtuullisissa määrin laadukkaat pehmeät rasvat, kuten rypsi-, oliivi ja pähkinäöljyt, siemenet, pähkinät, avokado, rasvaiset kalat.

 

Artikkelin on kirjoittanut Dieetti.fi-valmentaja Marianne Kankaisto


Sinua voisi kiinnostaa myös:

Saako hiilareita syödä enää klo 18 jälkeen?

Great morning pancakes!
Raikas viheraamusmoothie







Loading...