X
Miksi ruoat kannattaa punnita?

Lue lisää punnitsemisen hyödyistä artikkelista!


Monelle ajatus omien ruokien punnitsemisesta tuntuu ylivoimaiselta. Kun tavoite on polttaa rasvaa, eväiden punnitseminen kuitenkin kannattaa, sillä vaikka ihmissilmä on tarkka, se on myös helposti huijattavissa.

Rasvanpoltto perustuu siihen, että syödään vähemmän kuin kulutetaan, jolloin kehon pitää polttaa omia rasvavarastojaan energiakseen. Keho kuitenkin haluaisi mieluummin ottaa energiansa ruoasta, jotta sillä olisi varastoja säästössä jos nälänhätä yllättää. Tämä johtaa siihen, että energiavajeessa, eli dieetillä, keho muun muassa lisää näläntunnetta, jotta ruokaa tulisi syötyä enemmän, että energiavaje saataisi paikattua. Ja kaikkihan tietävät mikä on lopputulos kun mennään esimerkiksi nälkäisenä kauppaan. Nälkäisenä sortuu heräteostoksiin ja nälkäisenä tulee syötyä helposti enemmän kuin oli tarkoitus.

Muun muassa näistä syistä oma syöty ruokamäärä tulee helposti ylimitoitettua jopa täysin huomaamatta! Katso vaikka oheista kuvaa: nämä kaksi lusikallista maapähkinävoita näyttävät aika samalta silmään. Toisessa on kuitenkin tuplamäärä toiseen nähden ja näinollen rutkasti enemmän kaloreita. 

Mikäli annos käytetään ruokavaa’an kautta, tätä ongelmaa ei pääse syntymään, vaan annoskoot pysyvät aina oikeina ja kehitystä on helppo seurata. Kun tiedät tarkkaan paljonko syöt, sinä (tai valmentajasi) pystyt reagoimaan tilanteeseen helposti jos painonpudotus vaikka tyssää. 

Jos painonpudotus siis on tyssännyt, kysy itseltäsi, oletko ollut rehellinen itsellesi? Oletko leväperäillyt annoskokojesi kanssa tai napostellut ihan vain yhden rusinan tai pähkinän siellä täällä? Pienistä poikkeamista kertyy helposti kuin huomaamatta isojakin energiamääriä, joten siksi dieetillä on tärkeää käyttää eväät puntarin kautta. Näin pysyt tarkasti kärryillä ruokamääristäsi!

Ja tiesitkö, että sama pätee toisin päin? Monelle myös tarpeeksi syöminen on vaikeaa! Moni arvioi annoskokojaan väärin myös niin päin, että he syövätkin liian vähän! Ruokavaaka ei siis pelasta vain liian isoilta annoksilta vaan auttaa Sinua myös syömään riittävästi, jotta aineenvaihduntasi pysyy vilkkaana!Loading...