X




Miksei paino putoa, osa 4: Stressin ja levon merkitys painonpudotuksessa






Artikkeli on neliosaisen Miksei paino putoa -juttusarjan neljäs ja viimeinen osa!


Stressi ja levon puute ovat valitettavan usein syinä siihen, ettei paino putoa. Painonpudotus, eli kalorivajeessa oleminen on itsessään jo stressitila keholle. Elimistössä vallitsee hajottava, katabolinen tila, jossa stressihormonit ovat koholla. Keho on periaatteessa jatkuvassa "taistele tai pakene" -tilassa. Siksi olisikin tärkeä osata ottaa myös palauttavia hetkiä päiviin, esimerkiksi rauhoittaa ruokailuhetket, aistia ympäristöä, tehdä myös rentouttavia asioita ja erityisesti panostaa uneen!


Unen merkitystä ei voi liikaa korostaa painonpudotuksessa tai ylipäätään hyvinvoinnissa. Unen aikana keho korjaa itseään, palautuu ja rasvanpoltto tehostuu hyvien yöunien ansiosta. Lisäksi hyvin nukuttu yö kohottaa kylläisyyshormonin, eli leptiinin määrää, kun taas huonot yöunet nostavt nälkähormonin, eli greliinin pitoisuutta. Toisin sanottuna huonot yöunet altistavat liikasyömiselle. Lisäksi univaje saa usein aikaan halua syödä kaloritiheää ruokaa energian puutoksen korjaamiseksi. Univaje altistaa myös sokeriaineenvaihdunnan häiriöille, mikä voi johtaa esimerkiksi 2 tyypin diabeteksen syntyyn. Ja mitä tulee liikuntaan, väsyneenä on hankala saada itsestään irti fyysistä aktiivisuutta.


Joskus voi olla tilanne, että elämässä on vain aivan liikaa muita stressitekijöitä, myllerryksiä, eikä aika ole otollinen painonpudotukselle. Tilanne on hyvä tunnistaa ja uskaltaa lykätä siinä tapauksessa painonpudotusta parempaan ajankohtaan. Se kuitenkaan ei estä sitä, etteikö arjessa voisi tehdä pienin askelin hyviä muutoksia oman hyvinvointinsa eteen, vaikkei suuremmalle elämäntaparempalle olisikaan sijaa juuri sillä hetkellä.



Miksi paino ei putoa, osa 1: Lihaskuntotreenin aloittamisen vaikutus painonpudotukseen


Miksi paino ei putoa, osa 2: Sopiva painonpudotustahti


Miksi paino ei putoa, osa 3: Painonpudotus vain treenillä







Loading...