X
Miksei paino putoa, osa 2: Sopiva painonpudotustahti


Artikkeli on neliosaisen Miksei paino putoa -juttusarjan toinen osa!


Olet varmaan kuullut tämän tyylisen sanonnan:
”Paino ei ole tullut yhdessä yössä, niin ei se lähdekään yhdessä yössä”.


Sanonta kannattaa pitää visusti mielessä, kun lähtee suunnittelemaan painonpudotusta. Alkuun voidaan pudottaa muutama kilo varsin nopeastikin, varsinkin jos pudotettavaa on paljon. Mutta pudotustahti alkaa hiipua jokaisella jossain kohtaa. Aluksi kehosta lähtee nesteitä ja sitä kautta paino voi tippua reippaastikin. Nopeasta alusta voi tullakin olo, että tällä mennään koko projekti läpi ennätysajassa! 


Kestävien tulosten saamiseksi maltti on kuitenkin valttia! Nopea painonpudotustahti altistaa väsymykselle ja sitä kautta repsahduksille ruokailun suhteen sekä treenimotivaation laskemiselle. Lisäksi nopeassa painonpudotuksessa on vaarana menettää turhan paljon lihaskudosta, eritoten jos lihaskuntoharjoittelua on mukana vähän tai ei ollenkaan. Maltillisella tahdilla kropalla on paremmat edellytykset palautua kuormituksesta, jolloin on helpompi omaksua pysyvästi uusia elämäntapoja. Motivaatiotakin on helpompi ylläpitää, kun paukkuja riittää muuhunkin, kuin päivästä ja dieetistä selviämiseen.


Mikä sitten on sopiva tahti? Noin 1%:n kehonpainon väheneminen viikossa on yleistetysti lihaskudosta säästävä ja järkevä vauhti. Mitä rasvattomammassa kunnossa on, sitä maltillisempi vauhdin kannattaa olla. Esimerkiksi fitness- ja keholajien kilpailijoiden kohdalla kisadieetin edetessä vauhti on syytä laskea noin 0,7-0,5% pudotukseen/vk tahtiin.


Lisäksi painonpudotuksessa yleensä tulee tasanteita, joskus voi tulla viikko tai useampikin, jolloin paino ei hievahdakaan. Silti rasva saattaa palaa, mutta keho pitää niin sanottua suojanestettä kropassa ja näin ollen paino pysyykin samoissa lukemissa. Sitten paino saattaakin jossain kohtaa yhtäkkiä humpsahtaa alaspäin. Tämä on täysin normaalia kehon reagointia rasvanpoltossa.


Alkuun tosiaan yleensä paino laskee rivakammin, mutta rauhoittuu viikon parin jälkeen. Mitä pidemmälle painonpudotusta viedään, mitä vähemmän on rasvamassaa kehossa, sitä hitaammaksi tahti luonnollisestikin tulee.

Silloin kysytään malttia ja pysyvää muutosta!Miksi paino ei putoa, osa 1: Lihaskuntotreenin aloittamisen vaikutus painonpudotukseen


Sinua voisi kiinnostaa myös:

Miten ylläpitää saavutetut tulokset?

Mitä tapahtuu kun rasva palaa?Loading...