X
Maustamalla herkullista ruokaa


Mausteet ovat tärkeässä roolissa ruuanlaitossa. Niillä voidaan joko korostaa raaka-aineiden omia makuja tai sitten hakea uutta tvistiä jo ennestään tuttuun ruokaan. Suola ja pippuri ovat maustamisen ydin. Niitä voidaan käyttää lähtökohtaisesti kaikessa ruuanlaitossa. Mikäli raaka-aineet ovat tuoreita ja laadukkaita, niin usein juuri suola ja pippuri ovat ainoat mausteet, joita edes tarvitaan.

Hyvä lisä suolan ja pippurin ohella on esimerkiksi sitruunamehu, joka tuo ruokaan ihanaa raikkautta. Sitruunaa voi puristaa esimerkiksi paistetun tofun tai kalan päälle ja se sopii myös moneen salaattiin.


Suolan ja pippurin jälkeen tärkeässä roolissa ovat sitruunan lisäksi tuoreet yrtit. Tuoreiden yrttien maku on täysin erilainen kuivattuihin mausteisiin verrattuna. Tuore persilja, basilika, timjami, korianteri, rukola ja tilli ovat sellaiset perusyrtit, joilla saa jo vaikka minkälaisia eri versioita ruuista tehtyä. Lisäksi valkosipuli ja tuore chili tuovat herkullista potkua moneen ruokaan. Näiden lisäksi löytyy vielä monenlaisia kuivattuja mausteita ja mausteseoksia, joiden avulla maustaminen ja sopivien makuyhdistelmien löytäminen on tehty helpoksi!

 

Maustamisen rikkaus on siinä, että samoista ruuista voi tehdä paljon eri versioita. Esimerkiksi tomaattikastikkeesta voi tehdä italialaistyylisen lisäämällä siihen vain suolaa, pippuria ja tuoretta basilikaa. Tai meksikolaisen laittamalla sekaan suolaa, pippuria, chiliä, valkosipulia, sitruunaa, juustokuminaa ja korianteria. Jos taas tykkää aasialaisista mauista, niin kastikkeeseen voi lisätä kookosmaitoa, suolaa, limeä, sitruunaruohoa, chiliä, soijakastiketta ja korianteria. Nämä olivat vain yhdet esimerkit siitä, kuinka mausteilla voi samoista raaka-aineista valmistettu ruoka maistua ihan erilaiselta!

 

Rohkea maustaminen on suositeltavaa myös silloin, kun noudatetaan tarkkaa ruokavaliota. Näin ruoka ei tunnu yksitoikkoiselta ja ruuanlaitto on mielenkiintoisempaa. Maustamisen avulla voi ruokavaliota noudatettaessakin tehdä juuri sitä omaa lempiruokaansa – ehkä vain vähän terveellisemmällä tyylillä. Kannattaa siis miettiä, mitkä olisivat omasta mielestä niitä herkkuruokia ja sitten vain avoimin mielin soveltaa sitä ruokavalioon sopivaksi. Rohkeasti siis vain maustamaan!


All Inclusive -valmennuksessa saat myös reseptejä!


Sinua voisi kiinnostaa myös:

Onko dieettiruoka vain kanaa ja parsaa?

Dieetti.fi-reseptit osaa valmistaa kuka vain!Loading...