X
Kuntosalit, ihan meille kaikille!


Kuntosaliharrastus on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosien aikana. Kuntokeskuksia löytyy useampia jokaisesta kaupungista ja enenevissä määrin pikkukylistäkin!

Kuntokeskukset ovat monipuolisia ja laitevalikoima on melkoinen verrattuna muutamien vuosien taakse. Lähes jokaiselta pikkusaliltakin löytyy peruslaitteet jokaiselle lihasryhmälle sekä vaihteleva valikoima vapaita painoja. Crosstraining-tyylinen harjoittelu on myös kasvattanut suositoaan ja siihen liittyvää välineistöä löytyy jo useimmista isoista kuntokeskuksesta. Salitreenaajan näkökulmasta monipuolinen laitteisto on iso etu, sillä niillä treenistä voi tehdä monipuolista eikä aina tarvitse uurastaa pelkkien perusliikkeiden parissa.

Kuntokeskuksien monipuolisuus kasvattaa erilaisten saliharrastajien määrää ja niistä löytääkin nykyään harjoittelijoita laidasta laitaan, aina aloittelijoista treenikonkareihin ja crossfittaajista peruspunttaajiin, ikään tai sukupuoleen katsomatta. Monipuoliset treenipuitteet ja monenkirjava salikävijäkansa voi myös alentaa uusien harrastajien kynnystä lähteä tutustumaan uuteen harrastukseen. Jos ennen pelotti, että salilla on vain isoja kehonrakentajia tai fitnesskissoja, jotka katsovat vasta-alkajaa kieroon, niin nykyisin pelko on turha! Kaikki harjoittelijat sopivat mukaan lähtötasosta riippumatta ja usein konkarit opastavat vasta-alkajia enemmän kuin mielellään! 

Nykypäivänä ei todellakaan enää katsota ketään nenän vartta pitkin vaikka olisit uusi lajin parissa, vaan kaikki ovat tervetulleita tavoitteista riippumatta. Onhan kuntokeskuksen isoinkin Pentti on joskus ollut epävarma vasta-alkaja! Ja usko pois, vaikka Pentti on nyt iso ja pelottava, hän muistaa yhä millaista on tulla uutena salille ja on siksi valmis kannustamaan uusia tulokkaita!

Toinen iso syy siihen, miksi salille ei ehkä uskalleta lähteä on se, ettei tiedetä mitä siellä pitää tehdä. Entä jos kaikki nauravat kun luet laitteiden käyttöohjeita? Ensinnäkin, huoli pois, konkaritkin lukevat käyttöohjeita (ja käyttävät sitten laitteita tarkoituksella nurin päin :), toisekseen, salille onkin hyvä mennä suunnitelman kanssa. Treenistä saa paljon enemmän irti ja lyhyemmässä ajassa kun sinulla on ainakin jonkinsorttinen suunnitelma siitä, mitä menet sinne tekemään. Budjettiliikkuja panostaa esimerkiksi verkossa toimivaan valmennukseen, jossa on valmis ohjelma ja liikkeet opastetaan videolla. Jos harjoittelun aloittamiseen on panostaa enemmän rahaa, voi ostaa personal trainerilta ohjauksen ja käydä liiketekniikat turvallisesti ja tehokkaasti läpi yhdessä salilla. Kynnys lähteä treenille on paljon pienempi kun tietää mitä on menossa tekemään.

Kaikilla on mahdollisuus kehittyä itselle asettamiinsa tavoitteisiin. Se voi vaatia paljon työtä, mutta jostain on aloitettava! Kun uskaltaudut salille ja jaksat käydä siellä säännöllisesti ja pitkäjänteisesti, huomaat pian olevasi salilla kuin kala vedessä ja kohta sinä oletkin se, joka hymyilee uusille tulokkaille kannustavasti.

Artikkelin on kirjoittanut Dieetti.fi-valmentaja Teemu NiemiSinua voisi kiinnostaa myös:

Tulosta ei tule sattumalta

Miten ylläpitää saavutetut tulokset?Loading...