X




Kuinka selviytyä voittajana ruokakauppareissusta






Ruokakaupat on suunniteltu niin, että usein ostettavat tuotteet, kuten maito, on sijoitettu kaupan perälle, jolloin asiakkaan täytyy kulkea kaikkien hyllyjen ohi. Näin asiakas altistuu mahdollisimman monille heräteostoksille. Eivätkä kassan vieressä olevat pikku-patukoita, lehdet yms. ole sattumaa. Niitä on helppo ostaa hetken mielijohteesta. Siksi onkin erittäin hyödyllistä kirjata itselleen kauppalista ja puikkelehtia hyllyjen välissä määrätietoisesti listan mukaisia tuotteita koriin napsien. Kauppalistan avulla on helpompi välttää herkkuheräteostoksia ja se myös nopeuttaa kauppareissua. Ruokakauppareissuja kannattaa tehdä isosti esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa. Tällöin ohiostojen houkutuksia tulee harvemmin, kuin jos joka päivä kävisi ostamassa jotain pientä kaupasta.


Nykyään kaupoissa on yhä enemmän ja enemmän valikoimaa. Vähärasvaisempia ja -sokerisempia, kuiturikkaampia tai muutoin ”parempia” tuotteita löytyy eri tuoteryhmistä päivä päivältä enemmän. Kannattaakin kääntää purkkien kylkiä ja katsoa, mitä ne ovat oikeasti ”syöneet”. On tarpeellista osata vertailla tuotteita esimerkiksi rasvan laadun ja sokerin määrän suhteen. Valmennustyössäni käytän nyrkkisääntöä, jonka mukaan tuotteessa saisi olla rasvaa ja sokeria alle 10%, eli alle 10 g sataa grammaa kohden. Kyseinen nyrkkisääntö on helppo muistaa. Lisäksi toinen kelpo apukeino tuotevertailuun on etsiä kaupasta sydänmerkkituotteita. Leiman saaneissa tuotteissa on omassa tuoteryhmässään tietyillä mittareilla terveellisemmät arvot kovan rasvan, sokerin, kuidun tai suolan suhteen. Tokikaan ihan kaikilla hyvilläkään tuotteilla ei välttämättä ole sydänmerkkileimaa, sillä leiman hankkiminen maksaa. Ja esimerkiksi hevi-osaston jokainen tuote ansaitsisi sydänmerkin! Pakkauskokojakin kannattaa miettiä: esimerkiksi jos on taipumusta syödä leipäpussi kokonaan kerralla, niin on ehkä hyödyllistä ostaa pienempi pussi. Mikäli ostaa herkkuja, niin ostaa mahdollisimman pienen pakkauksen.


Ruokakauppaan ei kannata mennä nälkäisenä. Keho himoitsee yleensä entistä enemmän sokerisia ja rasvaisia tuotteita, kun nälkä on kova. Vaikka kauppalista onkin hyvä asia, niin esimerkiksi hevi-osastolla on turvallista tutkailla ja tutustua uusiin tuotteisiin. Kannattaa rohkeasti kokeilla välillä uusiakin tuttavuuksia tuolta terveyspommiosastolta!


P.S. Älä osta niitä ”vierasvaroja”. Ne menevät kuitenkin useimmiten omiin suihin!


Onnistu All Inclusivella!


Sinua voisi kiinnostaa myös:

Nälkä on ystävä

Arjen sovittaminen harrastuksiin

Miten onnistua kotitreenillä?







Loading...