X
Apua, olenko säästöliekillä?

Säästöliekistä on nopeasti tullut koko laihdutuskansan suuhun sopiva syy sille, miksei rasva pala vaikka syödään vähemmän kuin kulutetaan. Väärin. Jos rasva ei pala, silloin ei syödä vähemmän kuin kulutetaan.


Säästöliekistä on nopeasti tullut koko laihdutuskansan suuhun sopiva syy sille, miksei rasva pala vaikka syödään vähemmän kuin kulutetaan. Väärin. Jos rasva ei pala, silloin ei syödä vähemmän kuin kulutetaan.

Mikä on säästöliekki?

”Minä en lahdu vaikka syön kuin lintu ja liikun kuin aropupu, koska olen säästöliekillä”

Kuulostaako tutulta? Säästöliekistä on nopeasti tullut koko laihdutuskansan suuhun sopiva syy sille, miksei rasva pala vaikka syödään vähemmän kuin kulutetaan. Väärin. Jos rasva ei pala, silloin ei syödä vähemmän kuin kulutetaan.

Mistä siis on kyse kun rasva ei pala, vaikka liikutaan paljon ja syödään vähän?

Elimistö on siitä ihmeellinen, että sillä on ainutlaatuinen kyky sopeutua selvitäkseen hengissä. Kun ryhdytään laihduttamaan, elimistö paikkaa aiheutettua kalorivajetta polttamalla omia rasvavarastojaan energiaksi. Samanaikaisesti elimistö alkaa toimenpiteisiin, joilla se yrittää vähentää enegiankulutustaan vastaamaan energiansaantia. Elimistö siis hidastaa aineenvaihduntaansa esimerkiksi vähentämällä huomaamatonta aktiivisuutta, lämmöntuottoa ja muuttamalla hormonitoimintaansa. Lisäksi painon pudotessa kevyemmän vartalon liikuttelu vaatii vähemmän energiaa. Lopulta keho saavuttaa tilanteen, jossa aineenvaihdunta saavuttaa uuden, alemman tason ja se ruokavalio ja liikunnan määrä, jolla paino aiemmin putosi, toimiikin nyt ylläpitotasona.

Elimistö on siitä ihmeellinen, että sillä on ainutlaatuinen kyky sopeutua selvitäkseen hengissä. Kun ryhdytään laihduttamaan, elimistö paikkaa aiheutettua kalorivajetta polttamalla omia rasvavarastojaan energiaksi. Samanaikaisesti elimistö alkaa toimenpiteisiin, joilla se yrittää vähentää enegiankulutustaan vastaamaan energiansaantia.

Tällöin tulee joko lisätä energiankulutusta, eli liikuntaa tai vähentämällä ruokavaliosta saatavan energian määrää, jotta paino jatkaisi putoamista. Ja silloin elimistö aloittaa uudelleen aineenvaihdunnan hidastamisen selvitäkseen hengissä uhkaavasta nääntymistilasta.

Kun dieettiä jatketaan liian pitkään ja treenataan isoja määriä ja syödään hyvin vähän, elimistö siis hidastaa jatkuvasti aineenvaihduntaansa selvitäkseen hengissä. Lopulta voidaan olla tilanteessa, jossa liikuntaa ei enää voida lisätä esimerkiksi aikataulullisista syistä tai jaksamisen vuoksi, eikä ruokaa voida vähentää, koska vähäisempi ruokavalio ei enää olisi millään tavalla ylläpidettävissä. Tällaista tilaa voidaan kutsua säästöliekiksi. Kyseessä ei siis ole mikään absoluuttinen tila, eikä elimistö ole ”rikki” tai ”jumissa”, se on vain vastannut vallitseviin olosuhteisiin juuri kuten sen kuuluukin.

Tällaisessa tilassa dieetin jatkaminen ei ole mielekästä, vaan jotta painonpudotusta voisi jatkaa, tuleekin elimistöä alkaa totuttaa suurempiin ruokamääriin, jolloin se vastaa kiihdyttämällä taas toimintaansa. Silloin energiaa saadaan ruoasta enemmän, mutta kulutuskin nousee elimistön toiminnan elpyessä!

Se toinen vaihtoehto

Valitettavan monelle ikilaihduttajalle hidastunut aineenvaihdunta on todellisuutta. Hidastunut aineenvaihdunta ei kuitenkaan ole se syy miksi rasva ei pala, vaan syy on aina siinä, että kulutus on vähäisempää kuin syöty energia.

Tutkitusti suurin osa ihmisistä yliarvioi kulutuksensa ja aliarvioi syödyn energiamäärän. Kuulostaako jokin seuraavista tutulta: ”otan viikonlopun rennommin” tai ”vähän vain maistan” tai ”palkitsetn itseni treenin jälkeen suklaalla” tai ”syön terveellisesti, joten minun ei tarvise välittää syömäni ruoan määrästä”? Jos näin on, on todennäköistä, että pienet lipsahdukset siellä täällä tai liian isot määrät terveellistäkin ruokaa näkyvät ja lopulta syömäsi energiamäärä onkin arviotasi paljon korkeampi. Yhdistä tämä vielä pitkään dieettihistoriaan ja sen myötä hitaampaan aineenvaihduntaan, niin on melko selvää, miksi rasva ei pala.

Miten ratkaisen asian?

Tilannetta voi lähteä purkamaan noudattamalla tarkkaa ruokavaliota. Silloin tiedät tasan paljonko syöt ja mikä on aineenvaihduntasi taso. Tästä voi oman tilanteesi huomioiden joko lähteä nostamaan aineenvaihdunnan tasoa lisäämällä ruokaa pikkuhiljaa tai jos käykin ilmi, että tarkalla ruokavaliolla kroppa kehrää  ja rasva palaa, voit jatkaa dieettiä hyvillä mielin tarkkaa ruokavaliota noudattaen!Loading...